منصور کاظمی مقدم ،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۷ )
چکیده
روزبه علی پور،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۷ )
چکیده
سيد عباس وزیری، ---- مرتضی نوآموز،
جلد ۹، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
روشهای آزمون غیرمخرب برای تشخیص عیوب و ارزیابی خواص بدون تخریب قطعه در صنعت برای اطمینان از کیفیت بالای محصولات نیمه ساخته، محصولات نهایی، دستگاه ها و مواد بکار میروند. جدای از بسیاری از کاربردهای غیر نظامی، این آزمونها به طور گستردهای در صنایع هوایی و موشکی و همچنین در بسیاری از حوزههای نظامی خاص استفاده میشوند. در این مقاله با توجه به اهمیت و مزایای کنترل کیفیت پیشرانه های جامد، انواع آزمونهای غیرمخرب از جمله آزمون رادیو گرافی، آزمون مافوق صوت و آزمون توموگرافی بکار رفته برای این منظور بررسی شده است. نتایج حاصل از مطالعات، نشانگر کاربردی بودن این روش ها برای ارزیابی غیرمخرب پیشرانه های جامد میباشد. دیگر روش های آزمون غیرمخرب متداول همچون آزمون مایعات نافذ و مغناطیسی نیز مطالعه شده اند. روش آزمون مایعات نافذ برای تعیین عیوب سطحی پیشرانههای جامد قابل بکارگیری میباشد
سید مهدی پورمرتضوی، فاطمه شمسی آشتیانی، ،
جلد ۹، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
از پودر منیزیم به عنوان سوخت فلزی در مواد منفجره، پیروتکنیکها، پیشرانهها و ترمیتها استفاده میشود. مهمترین کاربرد پودر منیزیم در فلیرهای پیروتکنیکی MTV میباشد. در حالیکه مشکل اساسی در استفاده از پودر منیزیم واکنش پذیری بالای آن در برابر اکسیژن و رطوبت میباشد که این امر باعث غیرفعال شدن ذرات پودر منیزیم میشود. بنابراین، لازم است که این ذرات توسط لایه نازکی از یک ترکیب بیاثر و پایدار پوششدهی شوند. در این تحقیق، ذرات پودر منیزیم با روش حلال – ضدحلال توسط پلیمر وایتون پوشش داده شدند.با استفاده از آزمونهای FT-IR، SEMو EDS از تشکیل پوشش وایتون بروی پودر منیزیم اطمینان حاصل شد. سپس اثر پوشش وایتون بر پایداری حرارتی پودر منیزیم توسط تکنیکهای تجزیه حرارتی (وزن سنجی حرارتی و کالریمتری روبشی تفاضلی) مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق جهت تحلیل نتایج بدست آمده از تجزیه حرارتی با استفاده از نرمافزار Qualitek-۴ انجام شد.
محمد رضا سویزی، رویا حاجی زاده،
جلد ۱۰، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
در تحقیق حاضر، در راستای اصلاح و بهبود پیشرانهها، اثر نانوکاتالیست گرافن با پوشش Fe۳O۴ بر روی سینتیک تخریب پیشرانه مرکب حاوی آمونیومپرکلرات و گلیسیدیلآزیدپلیمر (AP/GAP) بررسی شد. در این پروژه از روش آنالیز سطحی SEM-EDX و EDX-Mapping برای بررسی ساختاری و مورفولوژی پیشرانه حاوی نانوکاتالیست بهره گرفته شد. نتایج حاصل نشان داد که نمونههای تهیه شده همگن بودند. از روشهای آنالیزحرارتی DSC و TG هم جهت بررسی رفتار حرارتی پیشرانه در حضور و عدم حضور نانوکاتالیست استفاده شد. بررسی نتایج نشان داد که استفاده از نانوکاتالیست Graphene@Fe۳O۴ میتواند باعث کاهش دمای تجزیهای و هم چنین ادغام پیکهای تجزیهای در ناحیه آمونیومپرکلرات شود. با استفاده از دادههای آنالیز TG و به کمک روشهای فریدمن و اوزاوا وOWF (فلاین- وال- اوزاوا) بررسی سینتیکی تجزیه حرارتی نمونهها انجام شده و انرژی فعالسازی آنها محاسبه شد. نتایج حاصل نشان داد که انرژی فعالسازی مورد نیاز در حضور Graphene@Fe۳O۴ نسبت به پیشرانه بدون حضور کاتالیست، کمتر بود که در نوبه خود میتواند بر عملکرد پیشرانهAP-GAP تاثیر گذار باشد.
علی شیخ پور، سید قربان حسینی، سعید توانگر، محمد حسین کشاورز،
جلد ۱۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
ترمیتهای سنتی عموما از ذرات آلومینیم میکرو تشکیل شدهاند. این گونه از ترمیتها معمولا ویژگیهای واکنشپذیری ضعیفی نظیر آزادسازی گرمای اندک و دمای اشتعال بالا ارائه میدهند. در این پژوهش، اثر افزودنی منیزیم- ویتون بر رفتار حرارتی ترمیتهای Al/CuO با استفاده از روشهای آنالیز حرارتی مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله، مخلوطهای ترمیتی به دو روش تهیه شدند. در روش اول، از اختلاط فیزیکی ساده برای تهیه ترمیتهای µm-Al/nm-CuO و nm-Al/nm-CuO استفاده شد. در روش دیگر، مخلوطهای (µm-Al/nm-CuO)+Mg/Viton و (nm-Al/nm-CuO)+Mg/Viton با استفاده از روش حلال-ناحلال تهیه شدند. نتایج آنالیز حرارتی نشان داد که مخلوط (µm-Al/nm-CuO)+Mg/Viton در °C ۹/۷۸۱ مشتعل میشود و انرژی چشمگیری برابر Jg-۱ ۴/۲۶۲۱ آزاد میکند. تحلیل رفتار حرارتی این مخلوط نشان داد که واکنش نیتریداسیونِ افزودنیِ منیزیم در هوا باعث آغازش واکنش ترمیتی بین آلومینیم و اکسیدمس میگردد. همچنین دادههای TG-DSC مخلوط (nm-Al/nm-CuO)+Mg/Viton بیانگر این واقعیت است که افزودن منیزیم-ویتون تاثیر محسوسی بر بازدهی حرارتی ترمیت nm-Al/nm-CuO ندارد.
زهرا خدادادی پور، قربان حسینی، مجتبی مهیاری، جواد محبی،
جلد ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
از آن جایی که تمایل به کلوخهای شدن در نانو ذرات باعث کاهش فعالیت کاتالیزوری آنها در پیشرانهها میشود، بنابراین یک روش برای جلوگیری از تجمع و حفظ فعالیت کاتالیزوری نانو ذرات، بارگذاری آنها روی بستر میباشد. گرافن سهبعدی دارای سطح ویژه بالا و ساختار متخلخل میباشد. همچنین، گرافن سهبعدی یک بستر کارآمد برای رشد و اتصال نانو ذرات با میزان بارگذاری بال و پراکندگی بهتر میباشد. در این کار، ابتدا نانو ذرات اسپینل کرومیت مس و نانوکامپوزیت کرومیت مس/گرافن سهبعدی (CuCr۲O۴@۳D-GFs) سنتز گردید. سپس به منظور مشخصهیابی آنها آنالیزهای XRD و FESEM و TG انجام شد. نانوذرات اسپینل کرومیت مس و نانوکامپوزیت CuCr۲O۴@۳D-GFs تهیه شده به عنوان کاتالیزور در فرآیند تجزیه گرمایی آمونیوم پرکلرات (AP) استفاده شدند و تأثیر کاتالیستی آنها با آزمایشهای DSC و TGA بررسی شد. نتایج تجزیه گرمایی AP در حضور ۴%وزنی نانوذرات اسپینل کرومیت مس و %۲ و ۴% وزنی نانوکامپوزیتCuCr۲O۴@۳D-GFs تهیه شده با روش حلال-ضدحلال نشان داد که دو پیک گرمازای AP به یک پیک گرمازا تبدیل شد و پیک تجزیه دما بالای AP به ترتیب در دمای ۳۴۸، ۳۳۲ و °C ۳۲۱ ظاهر شد.
سید مهدی پورمرتضوی، سیده فاطمه حسینی،
جلد ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
منورهای مادون قرمز دید در شب نوعی فلیر هستند که با تابش در محدودهی مادون قرمز نزدیک (
nm ۹۰۰-۷۰۰) موجب روشنسازی هدف در میدان نبرد و عملیاتهای شبانه میشوند. این منورها دارای مشکلاتی نظیر شدت تابش پایین مادون قرمز، نرخ سوختن کم و... هستند. پارامترهای فیزیکی و شیمیایی بسیاری بر نرخ سوختن و شدت تابش تاثیر میگذارند. اما موثرین پارامتر، فرمولاسیون ترکیبات پیروتکنیکی شامل سوخت، اکسید کننده، بایندر، کاتالیست، افزودنیها و... است که با تغییر و اصلاح فرمولاسیون میتوان شدت تابش مادون قرمز و نرخ سوختن را افزایش داد. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی منورهای مادون قرمز دید در شب و کاربردهای آن، به مفهوم قوانین رادیومتری و نحوهی اندازهگیری شدت تابش مادون قرمز اشاره و در ادامه به معرفی فرمولاسیونهای مورد استفاده در منورهای مادون قرمز پرداخته خواهد شد.
حمید رضا پوراعتدال، سجاد دمیری، مریم کاظمی،
جلد ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
پیرشدگی تسریع یافته یک ماده منفجره صفحهای حاوی ماده منفجره RDX و بایندر HTPB در دماهای ۵۰، ۶۰ و oC ۷۰ و در زمانهای ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ روز، بررسی شد. برای بررسی پیرشدگی، از روشهای آنالیزی دینامیکی مکانیکی (DMA)، سل – ژل و اندازهگیری سختی استفاده شد. متغیرهای مانند ضریب اتلاف در روش دینامیکی مکانیکی، عدد سختی و جزء قابل حل، در نمونه پیرنشده و در نمونههای پیرشده، اندازهگیری شد. دادههای حاصل، نشان دهنده پیرشدگی نمونه با گذشت زمان و با افزایش دمای پیرشدگی میباشند. از معادله سینتیکی شبه درجه اول و دادههای حاصل از اندازهگیری متغیرها، برای محاسبه ثابت سرعت فرآیند پیرشدگی، استفاده شد. تغییرات ضریب اتلاف در روش DMA، ثابت سرعت ۳-۱۰´ ۳/۲ – ۹/۰ بر روز، تغییرات سختی، ثابت سرعت ۳-۱۰´ ۸/۴ – ۹/۱ بر روز و تغییرات جزء حل شده، ثابت سرعت ۳-۱۰´ ۵/۵ – ۵/۱ بر روز را در دماهای ۵۰، ۶۰ و oC ۷۰ نشان دادند. معادله آرنیوس برای محاسبه انرژی فعالسازی فرآیند پیرشدگی و ثابت سرعت آن در دمای oC ۲۵ استفاده شد. ثابتهای سرعت فرآیند پیرشدگی در دمای معمولی، نشان داد که پس از ۳۳۰۰ روز (تقریباٌ ۹ سال)، کاهش ۵۰% در خواص مکانیکی ماده منفجره صفحهای دیده میشود.