ستوده محمدجواد، فخرائیان حسین، تقی زاده محمدجواد. بهینه سازی فرآیند سنتز عامل پخت دی مریل دی ایزوسیانات(DDI). نشریه مواد پرانرژی. 1401; 17 (3) :163-170
URL: http://isaem.ir/article-1-1441-fa.html
دانشگاه جامع امام حسین(ع) ، mohammadjavad.sotoudeh@yahoo.com
چکیده: (135 مشاهده)
ایزوسیاناتهای آروماتیک و آلیفاتیک در تولید پلییورتان مورد استفاده قرار میگیرند. دیمریل دیایزوسیانات (DDI)، بهعنوان یک دیایزوسیانات آلیفاتیک زیستی در حال ظهور، دارای مزایای بسیاری مانند سمیت کم، فشار بخار کم و عدم حساسیت به رطوبت است و از جمله ایزوسیاناتهای مهمی است که میتواند به عنوان عامل پخت و همچنین نرم کننده و بهبود دهنده ویسکوزیته در فرمولاسیونهای پیشرانه جامد مرکب، PBX و انواع پلییورتانها مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش سنتز دیمریل دی ایزوسیانات (DDI) طی یک روش دو مرحلهای بهینه سازی شده و تأثیر فاکتورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. بدین ترتیب، در مرحلهی اول، واکنش دیمر اسید با عامل کلریناسیون در دمای محیط منجر به تهیه ترکیب آسیل کلراید با راندمان 98 درصد شد و در مرحله دوم، آزیداسیون این حدواسط با استفاده از سدیم آزید و نوآرایی کورتیوس محصول مورد نظر را با راندمان %89 درصد ایجاد کرد. محصول بدست آمده با این روش معایب روش فسژن نظیر سمیت بالا، واکنش های جانبی ناخواسته و شرایط سخت فرآیند را ندارد و راندمان کلی واکنش %87 بوده است
شمارهی مقاله: 3